Corona Thuisteam behandelt patiënten in eigen woonkamer. ‘Niet te snel naar ziekenhuis sturen’
Veel coronapatiënten kunnen uitstekend thuis worden verpleegd. Daar kunnen zij ook extra zuurstof krijgen, mocht dat nodig zijn. Dat zegt zorgbestuurder Arno de Vries. Hij roept huisartsen op coronapatiënten niet te snel naar het ziekenhuis te sturen. ,,Denk eerst aan de thuiszorg.”
In de provincie Groningen zijn in totaal veertig thuiszorgers beschikbaar voor de verpleging van coronapatiënten. De Vries: ,,Zij hebben nog niets te doen, er zijn maar tien zorgverleners aan het werk”.
Het Corona Thuisteam behandelt corona-patiënten in hun eigen woonkamer Video: Matthijs Sorgdrager
Corona Thuisteam
Deze thuiszorgers werken in het Corona Thuisteam. In dit team zitten zorgverleners van 22 zorgaanbieders. Het team is op 31 maart begonnen. Het was de uitkomst van een overleg tussen Groningse zorgaanbieders en het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ).
De leden van dit team verzorgen enkel patiënten met corona. ,,Op deze manier voorkomen we dat cliënten met corona via onze zorgverleners andere cliënten besmetten.”
‘Extra zuurstof kan ook thuis’
Door zorgverleners van thuiszorgorganisaties in te zetten bij de verpleging van coronapatiënten wordt de druk op de ziekenhuizen verlaagd. Deze verplegers kunnen patiënten weliswaar niet aan de beademing leggen, maar kunnen wel extra zuurstof geven. ,,Bovendien”, stelt De Vries, ,,is het voor patiënten beter en prettiger om thuis behandeld te worden dan in een ziekenhuis.”
Reactie UMCG
Volgens UMCG-woordvoerder Joost Wessels is er nog geen sprake van drukte in het ziekenhuis. ,,We hebben ruimte voor 38 coronapatiënten op de verpleegafdeling, donderdagavond lagen er 11 mensen. We hebben dus nog ruimte.”
Mondkapjes en schorten
Vakbond FNV beklaagde zich vrijdag over een tekort aan beschermingsmiddelen voor thuiszorgers. Daarover heeft De Vries nog geen klachten. De aanvoer van mondkapjes begint volgens hem juist aan te trekken. Zorgverleners vrezen nu wel een tekort aan schorten. ,,We hebben voor vijf dagen genoeg”, zegt De Vries.
Camille verzorgt coronapatiënten: ‘Ze zijn ziek, alleen en bang’
Een van de leden van het thuisteam is Camille de Vroome (27) uit Assen. Zij is net klaar bij een coronapatiënt inTolbert. ,,Hij knapt langzamerhand een beetje op.” Het schrijnendste aan de coronapatiënten die ze verzorgt? De eenzaamheid. ,,Als ze al familie zien, dan is dat op een grote afstand. Ze zijn ziek, alleen en bang dat ze familieleden aansteken.”
Zij is de enige die echt contact kan krijgen met de patiënten, maar ook dat is anders. Zodra Camille een huis van een patiënt binnenkomt loopt ze direct naar de ‘schone kamer’ in het huis. Hier mag de patiënt niet komen en de kamer is dus virusvrij. De patiënt spreekt ze pas als ze een mondkapje, veiligheidsbril, schort en handschoenen draagt.
Is ze bang om zelf het virus te krijgen? ,,Nee. Ik ben jong en gezond.” Maar bovenal is ze zorgverlener. ,,Natuurlijk kleeft er een risico aan, maar deze mensen zijn zo kwetsbaar dat ik graag mijn bijdrage wil leveren.”
Bron: DvhN